Dengeli ve Sağlık Beslenmenin Korana(Covid-19) virüsüne karşı Korunmanın Önemi
Ocak 2020 ‘den itibaren ülkemizde ve tüm dünyada gündemde olan Korona virüsü,
solunum yolu enfeksiyonuna karakterize bir virüstür.
Hasta kişilerin öksürme,veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıklar yoluyla bulaşır.
Belirtileri, ateş,öksürük,solunum sıkıntısı ağır vakalarda da zatüre ağır solunum yetmezliği ve böbrek yetmezliğidir
Virüsten korunmak için öncellikle temel hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz
1.Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı,sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol içerikli el antiseptiği kullanılmalı.
2.kirli ellerle ağız,burun,ve gözlere dokunulmamalı
3.öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun tek kullanımlık mendille kapatılmalı kullanılan mendil başka biryere temas etmeden çöpe atılmalı.mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılmalı.
4.Tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmalı olabildiğince kalabalık ortamlardan uzak durulmalı
5.kapalı alanlar sık aralıklarla havalandırılmalı
6.Gribal enfeksiyon geçirenler maske kullanmalı
Bu dönemde temel hijyen kurallarına dikkat etmenin yanında bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinlerle beslenmemiz virüsten korunmamız için oldukça önemlidir.
Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirecek Bazı Beslenme Önerileri
1.Günlük 5-6 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir.özellikle C vitamin içeriği yüksek olan turunçgiller,kivi ananas ,yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi artırılmalıdır.
2.Doğal antibiyotik olarak bilinen soğan ve sarımsağı yemek sofralarında eksik edilmemelidir.
3.Günlük beslenmede kaliteli protein kaynaklarına yumurta ,peynir ve et türevlerine yer verilmelidir.
4.Haftada en az 2 defa kurubaklagil ve haftada en az 2 defa balık tüketilmelidir.
5.Probiyotik açısından zengin yoğurt,kefir,peynir tüketimi artırılmalıdır.
6.Günlük bir avuç tuzsuz kavrulmamış yağlı tohumlar tüketilmelidir..
7.Yemeklerde hayvansal kaynaklı yağlar yerine zeytin yağı tercih edilmelidir.kızartma yerine haşlama fırında veya ızgara pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
8.Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek günlük en fazla 2 fincanı geçmeyecek şekilde ıhlamur,nane limon,kuşburnu veya rezene çayı tüketilmelidir.
9. Günde 2.5-3 litre su içilmelidir..
10.Günde 6 saatten az 9 saatten fazla uyunmamalıdır.
11.Bağışıklık sistemimizi düşürecek çok düşük kalorili diyetler uygunlanmamalıdır.
Bunların yanında sebze ve meyvelerimizi tüketmeden önce muhakkak bol suyla yıkanmalı.
Hayvansal kaynaklı besinlerimizi iyice pişirilmeli.az pişmiş veya çiğ tüketmemelidir.
Unutmayın ki korunma her zaman tedaviden üstündür.bu yüzden hastalanmayı beklemeden kendimize dikkat etmek oldukça önemlidir. Hipokratın dediği gibi ”Besinler ilacınız,ilacınız besinler olsun”
Diyetisyen Evin Güney