Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını süreci kapsamında, küresel anlamda birçok tedbir alındı.Bu tedbirlerden biri de toplumun evden çıkmamasıydı.
Pandemi öncesi dönemde aktif sosyal yaşantısı olan bireylerin evde kaldığı süre zarfında sedanter(hareketsiz) yaşama geçmeleri ,bununla beraber bireylerde stres,kaygı ve duygusal açlığın artmasıyla yemek tüketimi miktarı arttı.
Özellikle de beynin zevk, haz ve ödül merkezi olan mezolimbik dopamin sistemini hemen uyarabilecek ,yüksek şekerli ve yağlı yiyeceklere yönelim arttı.
Haz merkezini hızla uyaran bu besinler yine aynı hızla doygunluk hissini düşürdüğü için bireylerin kısır bir döngü içerisinde, tekrar tekrar yüksek kalorili sağlıksız yiyecekler tüketmesine neden olur.
Duygusal açlığı ve hedonik açlığı (lezzetli yiyecekler tüketme isteği) tetikleyen bir diğer faktör ise uyku düzensizliği yani sirkadiyen ritmin bozukluğudur.
Tüm bu yanlış davranışların toplamında, enerji dengesizliği yani alınan enerji harcanan enerjiden fazla olmasından dolayı ,toplumun pandemi öncesine göre obezite riski daha da arttı.
Kişinin olması gereken vücut yağ miktarının üzerine çıkması olarak tanımlayabileceğimiz obezite;Tip 2 diyabet ,kanser,kalp damar hastalıkları,karaciğer yağlanması, uyku apnesi vb. birçok hastalıkların başlıca nedeni olabilmektedir.
Obez kişilerin,vücut pro inflamtuar oranı artması ve obeziteye eşlik eden diğer kronik hastalıklar nedeniyle,bireylerin bağışıklık sistemi düşmekte ve bu durumda koronavirüs dahil olmak üzere birçok enfeksiyonel hastalıklara karşı vücudu savunmasız bırakmaktadır.
Sağlıklı yeterli ve dengeli beslenmek koronavirüs dahil olmak üzere birçok hastalıklara karşı bizi korur.
Bununla beraber;bol su içmek ,düzenli uyku,evde dahil olmak üzere hafif veya orta şiddetli spor yapmak ve ev içerisinde yapılabilecek hobiler edinmek özellikle duygusal açlığın oluşmasını engelleyebilmektedir.
Unutmayalım ki ,duygusal açlık bir fizyolojik açlık değildir.
Yemek yemeden de bu açlığı giderebilmek mümkündür.
Obezite,ciddi bir halk sağlığı sorunudur.
Bu anlamda duyarlı olalım sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yanlış davranış şeklimizi değiştirelim.
Olması gereken vücut ağırlığın üzerine çıkan bireylerde ,mutlaka diyetisyen kontrolünde tıbbi beslenme tedavisi almalıdır.
Herkese Sağlıklı Günler Dilerim.
ÖZEL BAĞLAR HASTANESİ…
Bize Ulaşın