Kurbanlık hayvanları veteriner kontrolü ve uygun koşullarda kesmek özellikle hayvandan insana geçebilen bakteri ve virüslerin bulaşma riskini düşürmektedir.
Kurbanlık etleri ölüm katılığı (Rigor Mortis) olmaması için mutlaka 24 saat boyunca 2-4 °C’ de dinlendirilmelidir. Daha sonra derin dondurucada -18 °C’ de saklanmalıdır.
Derin dondurucuda, sakatatlar ve kıymalar 3 ay kuşbaşı etler 6 ay , büyük parça etler 9-12 ay boyunca saklanabilir. Besin zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için etleri yemeklik porsiyonlara bölerek ve üzerine saklanıldığı günün tarihini belirterek muhafaza edilmelidir.
Bayramda tüm ikramlıkları doyumluk tüketmek yerine tadımlık tüketilmelidir.
Aşırı şeker ve yağ alımının önüne geçebilmek için; Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
Meyve suları ve kola yerine, günde 2 fincanı geçmeyecek şekilde Çay- Bitki çayları kahve veya sade maden suyu tüketilmelidir.(gebeler bitki çayı ve kafein tüketiminden kaçınmalıdır.)
Etler haşlama, fırında, veya ızgara pişirme yöntemiyle sadece kendi yağı ile pişirilmeli ve yanında bol sebze tüketilmelidir.
Izgara pişirme yöntemi ile pişen etler ateş ve etler arasında 15-20 cm’lik mesafe bırakılmalı, harlı ateş yerine köz ateş üzerinde pişirilmelidir (Kömürleşmiş veya yanmış etler kanserojenik etki oluşturduğunu unutmayınız!).
Bayram boyunca ağır beslendiğimizden; Fiziksel aktivide artırmalı, günde 10-12 bardak su tüketilmelidir.
Bu dönemde risk grubunda olan bireyler kolestrol hastaları,kalp damar hastaları,böbrek hastaları, gut hastaları ve diyabet hastalarıdır.
Kurbanlık etini dağıtma sosyal ve toplumsal kültürümüzün çok kıymetli bir görevi ve dini ibadetimizdir. Ancak bu dağıtımda COVİD19 virüsünü yayma ihtimalimiz olduğu unutulmamalı, bu nedenle Kurbanlık kesimi kurallarına uyulmalı, dağıtırken maske ve temassız dağıtma esaslarına uyulmalıdır.