RAMAZAN AYINDA BESLENME VE BAĞIŞIKLIK

65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLARA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
23 Mart 2020
Pandemik Obeziteye Dikkat
19 Haziran 2020

11 ayın sultanı gelip çattı şimdi gelin hep beraber kafamızı karıştıran bir çok soruyu bu posta netleştirelim

Oruç Önerileri
Öncelikle her dönemde olduğu gibi bu dönemde de yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemli. 🍎
▶️ ramazan ayında sahur bir kahvaltı öğünü gibi düşünülmeli ve kesinlikle atlatılmamalı
Sahurda;protein açısından zengin ve uzun süre tok tutacak yumurta,peynir yoğurt gibi besinler sağlıklı yağlardan oluşan ceviz ,zeytin ,posa, vitamin ve mineral açısından zengin yeşillikler,salatalar tercih edilmelidir.
Bu öğünde en az 2 su bardağı su öğüne başlamadan ve öğünden sonra tüketilmelidir.
Sahur yapar yapmaz uyumaya geçilmemeli sahur yapıldıktan en az 30 dk sonra uyumaya geçilmelidir.
▶️ iftar öğününü 2 öğün gibi düşünülmeli
İlk öğün de zeytin , hurma veya kuru kayısı ile oruç açılmalı daha sonra bir küçük kase çorba içilmeli
Çorba içildikten 10-15 dk sonra 2.öğüne geçilmelidir.

  1. öğünde ise protein lif ,vitamin ve minerallerden zengin sağlıklı ana yemekler tercih edilmelidir.
    Ana yemekler sağlıklı pişirme teknikleri ile hazırlanmalıdır.(haşlama ,fırında,buharda veya ızgara )
    Yemekten 1-2 saat sonrada 1 ara öğün yapılmalı bu öğünde 1-2 porsiyon meyve tüketilmelidir.

İftardan sonrada muhakkak orta veya hafif tempolu egzersizler yapılmalı. 🍎

Günlük su tüketimine çok dikkat edilmeli günlük 2.5 litre su tüketmeye özen gösterilmelidir
▶️gazlı şekerli içeceklerden kaçınmalı tatlı ve hamur işlerinde uzak durulmalıdır🍎

Diyet sürecinde olan bireyler oruç tutmak istiyorlarsa bir beslenme uzmanı yardımıyla diyet süreçlerini bu döneme uygun bir şekilde düzenlemelidirler

Kronik hastalığı olanlar gebeler ve emzikliler hekimine danışmadan oruç tutmamalıdır.

Diyetisyen Evin GÜNEY

ÖZEL BAĞLAR HASTANESİ…

Translate »